dijous, 8 d’abril del 2010

L'element 117, Uus

“Hem verificat en sis ocacions el naixement dels nuclis de l’element 117, i hem aconseguit omplir el buit que existia en la taula de Mendeleyev entre el 116 i el 118”, Yuri Oganesian, coordinador del projecte.


Físics rusos i estadunidencs han creat el nou element químic que té com a nombre atòmic 117. De momento, el material es coneix com a unuspeti (Uus), i és el primer fabricat sintèticament des del 2006, quan es van trovar precisament els elements amb els números 116 i 118. Per tant, s’ha pogut omplir el buit que s’havia predit teòricament.

L’experiment en la recerca del 117 va començar el juny passat, tot i que els primers resultats es van obtener al gener. Els detalls definitius es publicaran pròximament a la revista Physical Review Letters.
Per tal d’obtenir el nou element es va bombardejar nuclis de berkeli amb ions de calci. Per fer-ho va ser necessari un acelerador de partícules U-400 de l’institut d’Investigació Nuclear de Moscú. Després d¡impactar els àtoms de cacli en el berkeli, l’equip d’investigadors va adonar-se de l’existència de l’element 117 estudiant les partícules emeses, volátil. Com tots els àtoms superpesats l’element 117 és inestable: dura poques fraccions de segons abans d’autodestruir-se donant lloc a àtoms més lleugers.
Tot i la vida tan curta d’aquest àtom, l’element 117 viu més que molts altres elements més lleugers. Aquest descobriment confirma la teoria de l’illa d’habitabilitat de la taula periòdica, en la qual sintetizant elements cada vegada més pesats es mostrarà fin son s’extén la regió estable de la llista d’elements. Tot i que aquests elements no tenen molta aplicació, el seu descobriment permet experimentar models que expliquin les unions entre els neutrons i els protons.

L'acelerador U-400, a Dubna (Moscou-Rússia), on s'ha fet l'experiment.
Foto: JINR DUBNA (http://ow.ly/1vXNd)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors