dilluns, 15 de febrer del 2010

L'estadística visual, una eina per entendre el desenvolupament sostenible: Gapminder

Gapminder és una empresa-fundació, sense ànim de lucre creada a Estocolm per Ona Rosling, Ana Rosling i Hans Rosling, al 2005. L’objectiu de Gapminder es basa en promoure el desenvolupament sostenible global i objectius de les Nacions Unides, a través de l’ús i comprensió de les estadístiques sobre el creixement social, econòmic i ambiental, tan a nivell nacional com mundial al llarg del temps.
Per tant, podem entendre que són com una espècie de museu de dades, organitzades de forma visual, que ajuda a que el món sigui comprensible, mitjançant l’estadística i la difusió via internet.
Per dur a terme la seva tasca, es basen en el desenvolupament del programa Trendalyzer (adquirit per Google al 2007, tot i que continua gestionant-lo la fundació). Aquest programari presenta sèries cronològiques estadístiques, convertint així els nombres en gràfics més dinàmics, visuals i interactius.
La web de Gapminder analitza els indicadors de desenvolupament, tal i com es mostra en l’exemple: http://tools.google.com/gapminder.

Al obrir el link, us trobareu amb un exemple com el següent, en el qual cada bombolla és un país, en l’eix horitzontal tenim l’evolució al llarg dels anys, i en l’eix vertical l’esperança de vida, en aquest cas.


Per a qualsevol que li interessi, la versió actual d’aquest sofward està disponbile a Gapminder World, un servei via web, que mostra estadístiques en funció el temps del desenvolupament per a tots els països, així com producción de videos, presentacions flash i pdf’s gràfics que mostren les principals tendències d’un desenvolupament global, amb estadístiques animades i grafiques.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors