divendres, 12 de març del 2010

Març, marçot....






Paisatges així són històrics. Mai havia el Baix Empordà cobert de nou com ho està actualment. I es que és un paisatge peculiar veure com una platja està nevada, o no poder sortir de casa perquè la neu arriba gairebé fins als genolls. Tot i això, el que al principi va començar essent una curiositat, fins i tot divertida, per molts ha acabat essent un malson que no acaba d’acabar-se. Tothom té la seva pròpia experiència, cadascuna més espectacular que l’anterior. Neu acumulada als portals, fred i sobretot falta dels subministraments bàsics, com la llum, ha fet que molts de nosaltres haguem estat incomunicats i desatesos durant més hores de les que hauríem desitjat.


Tot això ha tornat a obrir el debat de la necessitat de reformar la línia elèctrica de les comarques gironines. Les companyies elèctriques asseguren que amb la implementació de la línia de molt alta tensió (MAT) la situació hauria tornar a la normalitat en poques hores, i no en qüestió de dies com està passant. Però, realment amb la introducció de la línia les xarxes de llum dels diferents municipis haurien caigut igual. No haurien de tenir més cura del manteniment de les xarxes actuals, i així evitar desastres com els que han succeït? Ja que tot i que la línia d’alta tensió passi per Girona, les connexions entre les poblacions o dins de les poblacions també s’han de considerar. D’acord que es considera que una nevada com la que hi ha hagut és un cas excepcional, però en els últims 100 anys hi ha hagut 4 nevades com aquesta, tres de les quals es concentren en els últims 50 anys. Així, tenim un període de retorn de 1/25 (cada any tenim una probabilitat entre 25 que hi hagi una nevada d’aquest tipus). Val la pena o no invertir en una xarxa elèctrica adequada?


Una cosa sí és certa: tot i que la situació és qualifica de catastròfica, com a tal, les respostes també haurien d’estar a l’altura.
A partir d’ara potser haurem de fer més cas dels pronòstics, i de les dites populars.

2 comentaris:

Sara_Gab ha dit...

Ooooh!!!! Quina foto més bonica! A Sant Feliu no tenim llum encara.. no ho trobes indignant?! Em sembla molt bona i acertada la teva reflexió. Enhorabona!

Anònim ha dit...

Jo també crec que és molt acertat el comentari. Hi estic 100% d'acord.

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors