dimarts, 13 d’abril del 2010

Dimarts 13...trezidavomartiofobia?

En algunes cultures, com a Espanya, Grècia i alguns països de llatinoamèrica, el dimarts 13 es considera el dia de la mala sort. Hi ha molta gent amb fòbia a aquest dia, evitant viatjar a qualsevol lloc degut a la seva superstició. Les connotacions aplicades a aquest dia són les mateixes que les anglosaxones pel divendres 13 o a Itàlia pel divendres 17.
De fet, la gent té fòbia al nombre tretze. Aquesta fòbia s’anomena triscaidecafobia (del grec, tris significant “3”, Kai, significant “i” , deka “10” i per últim fobia “por”) tot i això, també hi ha una fòbia específica al dimarts tretze en concret (Trezidavomartiofobia).

Per què el dia 13?
El nombre 13 té associats una sèria de mals auguris, des de l’antiguitat. Per exemple, en l’últim sopar eren 12 apòstols i Jesucrist, que va morir, era el trezè. Una de les principals místiques jueves, la Cábala, enumera 13 esperits malignes, igual que en les llegendes nòrdiques. L’Apocalipsis parla de l’anticrist i la bèstia en el nombre 13. O en el Tarot, la carta número 13 correspon a la Mort.


I dimarts?
L’orígen es pot donar a finals de l’Edat Mitja. El dimarts 29 de maig de 1453 va caure la ciutat de Constantinoble. La desfesta de la ciutat de Constantinoble va suposar un trauma profund per les potències cristianes, i el dia de la seva caiguda, un dimarts, assossiat a més al deu de la guerra pagà, va pasar a ser el dia de la mala sort.
I és que el dimarts, el segon dia de la setmana, » prové del llatí dies Martis, o « dia de Mart ». Tradicionalment, la mitologia catalana sempre ha vist el dimarts com un dia de mal averany.
Mart (o Ares, en la mitología greca) és el Déu de la Guerra, associat al planeta roig, el de la destrucció, la sang i la violencia.
A més la llengua diu que un dimarts tretze va ser quan es va produir la confusió de llengües en la Torre de Babel.

Tot i això, les connotacions negatives que donen al dimarts 13 no tenen cap fonament científic, per tant, es pot considerar tan sols un mite. Tan és així que hi ha molta gent que s’ho pren al revés, creient-lo un dia de molt bona sort, també es considera un dia idoni per fer apostes amb aquest número en jocs d’atzar.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors